Uhorky sú ideálnym letným jedlom. Nevieme si bez nich predstaviť letné jedlá. Okrem nízkeho podielu kalórií majú aj iné benefity. Uhorky ako plodina mnohých tvárí. Uhorky sú jednoročné rastliny, ktoré radíme k rastlinám menej náročným na pestovanie. Doba výsadby by mala byť ideálne koncom apríla, poprípade v polovici marca. Uhorky totiž milujú teplejšie počasie a jarné mrazy im nie sú pochuti. Môžeme ich sadiť priamo do záhonov alebo si ich môžeme predpestovať v malých odparníkoch. V každom prípade uhorky musíme sadiť do hĺbky zhruba tri centimetre. Stanovisko pre rastlinu by malo byť slnečné, avšak pri výbere miesta sa snažíme nájsť miesto, ktoré by malo byť chránené proti vetru.
Ak sa nám nedarí nájsť také miesto, skúsime sa vynájsť použitím vetrolamu. Vytvoríme ho vysadením kukurice alebo vyšších foriem paradajok. Tieto budú nápory vetra zmierňovať a uhorky sa budú tešiť ideálnym podmienkam. Plody sú tvorené hlavne dužinou – teda vodou. Preto uhorky milujú vodu. Ich zálievka by mala byť naozaj výdatná a dostatočná. Aby sme zamedzili zbytočnej strate vlhkosti nezabúdajme uhorky pravidelne mulčovať. Možno vás to prekvapí, ale pre veľkú úrodu je potrebné pravidelne kontrolovať plody a zbierať ich predtým než budú prezreté. Je to preto, lebo vyzreté plody odoberajú z rastliny príliš veľa vitamínov. Následne rastlina vytvára menej nových plodov, pretože nestíha ,,kŕmiť,, už zrelé plody. Pravidelný zber je pre bohatú úrodu kľúčový.
Z uhoriek si môžeme vytvoriť svieže šaláty. Či už pridaním zálievky alebo inej zeleniny, ako je napríklad cibuľa, paradajka alebo paprika. Vôňa tohto letného šalátu zaručene osvieži celý dom. Ak si ale chcete kúsok leta užiť aj cez zimu, je možné si takýto pripravený šalát zavariť a užiť si chuť zeleniny aj v zimných mesiacoch. Zavárať môžeme plody buď pokrájané na kolieska alebo prúžky. Pri nakladačkových uhorkách zavárame celé plody. Tip: Božské jedlo vykúzlite, ak použijete hrubšie ošúpané uhorky ako lodičky, do ktorých pridáte plnku so salámy, vajíčka, mletého mäsa a smotany. Zapečené chutia výborne a chuť plnky spolu s chuťou uhorky sa krásne prepojí a vytvára výbuch chutí leta v jednom tanieri. Ideálnou prílohou sú zemiaky.